TOP10 prieskoninių žolelių ir augalų, kuriuos verta auginti virtuvėje

Prieskoninės žolelės naudojamos tiek maisto gamyboje, tiek norint pasigaminti gardžios arbatos ar sveikatai gerinti. Norėdami nuolat turėti šviežių prieskonių, daugelis pasiryžta šias žoleles auginti tiesiog namuose, ant virtuvės palangės. Tačiau kaip išsirinkti iš tokios įvairovės? Sodo centras rekomenduoja 10 prieskoninių žolelių ir augalų, kuriuos verta užsiauginti namuose jau šį pavasarį.

1. Bazilikas

Bazilikai – neatsiejamas itališkų patiekalų ingredientas. Juo galite skaninti makaronų patiekalus, salotas, dėti ant iškeptos picos ar itališkų brusketų. Ši ypač kvapni prieskoninė žolelė kilusi iš pietų, tad geriausiai auga 20–25°C temperatūroje. Geriausias laikas bazilikui sėti – balandžio mėnuo. Pasiruoškite norimos talpos vazonėlį, jis turėtų būti bent 10 cm aukščio, į jo dugną suberkite augalų drenažą, o ant viršaus maitinamąjį substratą, jo galite nusipirkti jau pagaminto. Žemę šiek tiek papresuokite ir apliekite vandeniu. Dėkite baziliko sėklas viena nuo kitos 0,5 cm atstumu, o jų kiekį pasirinkite atsižvelgdami į savo vazono dydį. Sudėjus sėklas, užberkite ant jų dar šiek tiek žemės, o vazoną būtinai uždenkite plėvele ir padėkite į saulėtą vietą. Išdygus pirmiesiems daigams – plėvelę nuimkite. Baziliką reiktų saikingai laistyti kiekvieną dieną, o norint, kad geriau augtų, rekomenduojama juos nuolat pakirpti paliekant 2–3 lapelių poras virš žemės. Jei pastebite jog baziliko krūmelis pradeda žydėti, žiedus kartu su pora lapelių iškart nukirpkite, taip išlaikysite savo augalą vešlų ir dar ilgai galėsite džiaugtis šviežia žolele. 

2. Rozmarinas

Šis augalas naudojamas ne tik kaip prieskonis, tačiau ir kaip vaistažolė. Kulinarijoje rozmarinas puikiai tinka skaninti mėsos ir žuvies ir kitus patiekalus, maistui jis suteiks ypač aromatingą kvapą ir puikų skonį. Ši žolelė liaudies medicinoje naudojama norint sumažinti galvos svaigimą, ji puikiai dezinfekuoja namus. Rozmarinas sodinamas ir prižiūrimas taip, kaip bazilikas, skiriasi tik tai, kad žiemą rozmariną rekomenduojama laikyti vėsesnėje patalpoje, kurioje temperatūra siekia 5–10°C, mat šiltesniame kambaryje jis pradeda džiūti.  Labai svarbu šį augalą tinkamai laistyti. Sužinoti, ar jam pakanka vandens, galite įkišdami į žemę pirštą apie 3-4 cm – jei jaučiate, kad žemė sausa arba tik vos drėgna, reiškia, būtinai reikia palieti. Kirpkite rozmarino šakeles nesijaudindami – kuo dažniau jas pakirpsite, tuo greičiau augalas augs ir bus vešlesnis. Šakeles kirpti rekomenduojama nuo žemės palikus bent 5 centimetrus.

3. Čiobreliai

Čiobrelis taip pat gali būti naudojamas kulinarijoje, kaip vaistažolė ir netgi auginamas dekoratyviniais tikslais. Šios prieskoninės žolelės tobulai dera su mėsa, paukštiena bei žvėriena. Šioje žolelėje taip pat gausu gydomojo komponento timolio, kuris veikia kaip antiseptikas. Čiobrelis yra nelepus augalas, jam reikia sausesnės ir gerai patręštos žemės, jis mėgsta saulę ir šilumą. Pageidautina, kad žemė, į kurią sodinsite šią žolelę, būtų puri ir greitai išdžiūvanti. Labai svarbu neperlieti – jei įkišus pirštą 3-4 centimetrų gylyje jaučiate, kad žemė drėgna, reiškia, laistyti dar nereikia. Čiobrelį taip pat rekomenduojama nuolatos pakirpti, palikus nuo žemės apie 5–6 centimetrus – taip jis užaugs greičiau ir iškleis daugiau šakelių. 

4. Melisa

Šis vaistinis ir prieskoninis augalas turi unikalų citrinos aromatą. Dėkite melisos lapus į žuvies, paukštienos, veršienos, kiaulienos, avienos bei žvėrienos patiekalus – jiems ši žolelė suteiks subtilų citrinos poskonį. Melisa nėra lepus augalas, ji mėgsta šilumą, tačiau – atkreipkite dėmesį – ne tiesioginius saulės spindulius. Taip pat svarbu šį augalą apsaugoti nuo skersvėjo. Laistyti melisą reikėtų maždaug kartą per savaitę. Melisai tinkamiausia žemė yra gana tanki ir patręšta (namų sąlygomis rekomenduojama naudoti ekologiškas trąšas). Drąsiai skinkite melisos lapelius – kol švieži, jie turi geriausią aromatą ir skonį. Tik svarbiausia nenuskinkite visų lapelių nuo vienos šakelės, nes ji toliau nebeaugs, o nudžius. 

5. Raudonėliai

Tai ypač vertinama žolelė tiek kulinarijoje, tiek medicinoje. Italijoje be raudonėlio neįsivaizduojami pomidorų padažai, pica ir jūros gėrybių patiekalai. Dėl eterinių aliejų gausos, medicinoje raudonėlis naudojamas kaip priemonė nervų sistemai subalansuoti. Šiai prieskoninei žolelei būtina gauti bent 6–8 valandas saulės per dieną, tad rekomenduojama augalą laikyti pietinėje jūsų būsto dalyje. Pasodinus laikykite čiobrelį kambaryje, kurio temperatūra 18–21°C, laistyti reikėtų vieną kartą per savaitę. Raudonėlio šakeles ir lapelius taip pat svarbu dažnai pakirpti, taip padėsite augalui tapti vešlesniam ir greičiau augti.
6. Mairūnas

Kiek panašaus skonio į čiobrelį, ši prieskoninė žolelė puikiai tiks bulvių ir grybų patiekalams, sriuboms, keptai mėsai ir paukštienai, salotoms ir įvairiems padažams skaninti. Šis augalas mėgsta šilumą, tad optimali temperatūra jam – 18–21°C. Žemė, kurioje sodinsite mairūną, turėtų būti drėgna, jį taip pat svarbu nuolatos laistyti, prieš tai pirštu patikrinus, ar jau laikas tai daryti. Norint išlaikyti taisyklingą šio augalo formą, rekomenduojama vis pakirpti užaugančius juodus lapelius, tačiau tai daryti galima tik nuo liepos iki rugsėjo. Šis veiksmas taip pat padės užtikrinti, kad mairūnas neužaugtų didesnis, nei 30 cm aukščio. Norint šią prieskoninę žolelę naudoti maistui ar džiovinti, pjaukite jo šakeles palikdami apie 5 cm nuo žemės.

7. Svogūnų laiškai

Šis augalas – lietuvių kulinarijos klasika, kuriame gausu vitaminų ir cinko. Jis puikiai tinka skaninti sriubas, padažus, kiaušinių patiekalus, salotas ir įvairias mišraines, bulvių patiekalus. Užauginti svogūnų laiškus namuose itin paprasta, o populiariausias būdas tai padaryti yra auginimas vandenyje. Viskas, ką turite atlikti, tai pamerkti svogūno galvutę į vandenį (užtenka, kad tik apsemtų). Augalas netrukus išleis savo šaknis ir tuomet pradės daiginti laiškus. Svarbu žinoti, kad pirmųjų išdygusių laiškų nerekomenduojama kirpti, kol jie nepasieks bent 20 cm aukščio – vėliau svogūno laiškus galite pakirpti ar skabyti taip dažnai, kaip norite. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad vandenį, kuriame įmerktas svogūnas, reiktų pakeisti kasdien – taip užtikrinsite, kad augalas gautų pakankamai reikiamų medžiagų ir nesupūtų. Kitas būdas norint užauginti svogūnų laiškus namuose – įsigyti svogūnų sodinukų. Pasodinkite svogūnų sodinukus į gerai išpurentą žemę, tik ne per giliai, kad svogūnų laiškai lengvai galėtų išaugti. Laistykite kas antrą dieną. 

8. Čili pipiras

Mėgstantiems aštrų skonį, čili pipiras – vienas tinkamiausių prieskonių. Puiku yra tai, kad naudodami čili pipirą maisto gamyboje, galite lengvai reguliuoti jo skleidžiamą aštrumą įdėdami daugiau arba mažiau šio prieskonio, išimdami arba palikdami jo sėklytes (būtent jos suteikia daugiausiai aštrumo). Paprikos giminiuojasi su pomidorais, tad jų auginimas taip pat panašus – jos mėgs drėgną žemę, šilumą ir šviesą. Sėti galite tiek sėklas, tiek jau išaugusius sodinukus. Jei sodinate sėklas, jų nereikia dėti labai giliai į žemę, užtenka sodinti paviršiuje. Po sėklų pasėjimo 2–4 savaites vis paliekite žemę, prieš tai patikrinę, ar ji jau tikrai išsausėjo. Augalui tinkama temperatūra yra apie 18°C, o sėkloms dygstant, jam reikia tik nedidelio kiekio šviesos, tad venkite tiesioginių saulės spindulių. Kai jau pasirodys pirmieji daigai, tuomet rekomenduojama aitriąją papriką perkelti į tiesioginę saulę. Šis augalas gali užaugti nemažas, tad suplanuokite jam daugiau vietos ateičiai. Persodinti galima tuomet, kai sodinukas išleidžia bent du lapelius – šį stiebelį nukirpkite prie pat šaknų ir persodinkite į didesnį vazoną. Trečioje sodinimo stadijoje itin svarbu suteikti augalui pakankamai šilumos, t.y. apie 27°C dieną ir apie 21°C nakties metu. Kai augalas paaugs, perkelkite jį ant palangės, kur sulauks tiesioginių saulės spindulių bent 2–3 valandas per dieną. Laistykite aitriąją papriką tik tuomet, kai žemė visiškai išsausės ir bent kartą per 2 savaites patręškite. Užaugusius čili pipirus skinkite tuomet, kai jie pasidarys žvilgančios tekstūros ir ryškios spalvos.

9. Saldžioji paprika

Saldžioji paprika – puiki alternatyva tiems, kurie nori savo patiekalams suteikti pikantiškumo, tačiau nemėgsta valgyti aštriai. Jas skanu valgyti vienas, šviežias arba keptas, taip pat dėti į troškinius, salotas. Paprikų auginimas panašus kaip čili pipirų – jos mėgsta šilumą ir drėgmę. Skiriasi tai, kad sudygusius paprikų lapelius rekomenduojama vis pakirpti, kad augalas taptų vešlesnis ir išleistų daugiau šakelių. Kai augalas pradės auginti vaisius, gali prireikti šakeles paremti, kad jos nenusvirtų. Tai galite padaryti pasinaudodami mediniais iešmeliais ar specialiai tam skirtais pagaliukais. Saldžiąsias paprikas galėsite skinti ir valgyti praėjus maždaug 60–90 dienų nuo pasodinimo, tad jums prireiks šiek tiek kantrybės!

10. Salotos

Salota – bene populiariausia daržovė mūsų kulinarijoje. Ji nuostabiai tinka tiek salotoms, tiek valgyti viena kartu su mėsos ar žuvies patiekalais. Salotos mėgsta šilumą, geriausiai auga 12–20°C temperatūroje.  Salotas, maždaug 15-20 dienų po pasodinimo reikia praretinti, ir tarp daigelių palikti bent po 4-6 cm, mat jos augdamos plėsis. Laistyti irgi reikėtų kiekvieną dieną. Jei salotos augs nepakankamai drėgnai ir tamsioje vietoje, jos bus karčios ir nevešlios.

Pavasaris – tinkamiausias sezonas prieskoninėms žolelėms ir augalams sėti, tad paskubėkite ir neilgai trukus mėgausitės šviežiais, kvepiančiais ir ekologiškais prieskoniais ir daržovėmis!
Substratas universalus Durpeta, 20 l

Substratas universalus Durpeta, 20 l

1,99 / vnt.
Substratas pomidorams, paprikoms ir agurkams Sodo Centras, 20 l

Substratas pomidorams, paprikoms ir agurkams Sodo Centras, 20 l

0,99 / vnt. 1,85 € / vnt.
-46%
Kompostinė žemė Agrochema, 80 l

Kompostinė žemė Agrochema, 80 l

3,69 / vnt.
Substratas sėjimui Saula, 20 l

Substratas sėjimui Saula, 20 l

1,19 / vnt. 1,89 € / vnt.
-37%
Substratas pomidorams ir daržovėms Saula, 45 L

Substratas pomidorams ir daržovėms Saula, 45 L

2,44 / vnt. 3,49 € / vnt.
-30%
Durpiniai daiginimo puodeliai, Ø8 cm

Durpiniai daiginimo puodeliai, Ø8 cm

1,80 / pakuotė 55,08 € / pakuotė

Parduodama pakuotėmis:
1 pakuotė – 18.0 vnt., 1 vnt. – 0,10 €
-96%
Plastikinė daigykla - šiltnamis, 35 x 22 cm

Plastikinė daigykla - šiltnamis, 35 x 22 cm

3,47 / pakuotė 5,79 € / pakuotė
-40%
Plastikinis vazonas su laistymo sistema, 60 x 24 cm

Plastikinis vazonas su laistymo sistema, 60 x 24 cm

17,76 / vnt. 20,89 € / vnt.
-14%
Plastikinis vazonas Patrol, 60 x 18 cm

Plastikinis vazonas Patrol, 60 x 18 cm

2,51 / vnt.