3 puikūs pavasariu dvelkiantys receptai

Artėjant pavasariui vis mažiau laiko norisi praleisti virtuvėje, tačiau gaminimas namuose yra vienas pagrindinių būdų užtikrinti sveiką ir pilnavertę mitybą. Juolab, kad po žiemos organizmui neretai trūksta įvairių naudingų medžiagų, mat vaisius ir daržoves žmonės valgo labiau šiltuoju metų laiku. Todėl siūloma savo racioną praplėsti gaiviais produktais, kurie bus ne tik skanūs, bet ir suteiks lengvumo pojūtį.

Trinta porų ir bulvių sriuba

Jums reikės:

  • 5-6 vidutinio dydžio bulvių
  • 2 porų
  • 1 svogūno
  • 30 gr. sviesto
  • 1 litro vandens
  • 1 sultinio kubelis (grybų ar daržovių skonio)
  • 100 ml grietinėlės 
  • Druskos (pagal skonį)
  • Pipirų (pagal skonį)

Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais, griežinėliais supjaustykite baltąją poro dalį. Svogūną susmulkinkite.

Į didelį puodą įdėkite sviestą ir pakaitinkite, kol jis išsilydys. Į tirpintą sviestą suberkite porų griežinėlius bei smulkintą svogūną. Lengvai apkepkite nuolat maišant, kad daržovės tolygiai pasidengtų. Į puodą taip pat sudėkite smulkintas bulves, jas užpildami litru karšto vandens. Taip pat į puodą įdėkite pasirinkto skonio sultinio kubelį ir palikite virti ant vidutinės ugnies maždaug 15-20 minučių (iki kol išvirs bulvės). 

Daržovėms išvirus nusunkite didžiąją dalį sultinio į atskirą puodelį (jo prireiks jei pageidaujama šiek tiek skystesnė konsistencija). Daržoves susmulkinkite trintuvu iki vientisos masės. Jei norima ją šiek tiek atskiesti – galima pasirinktinai įpilti likusio sultinio. 

Nors sultinio kubelis ir poro aštrumas suteikia pakankamai skonio sriubai, tačiau mėgstantiems šiek tiek ryškesnio skonio maistą galima sriubą pasigardinti druska ir pipirais. Serviruojant įpilti šiek tiek šviežios grietinėlės ir mėgautis. Tiesa, prisižiūrintiems savo linijas grietinėlės galima ir nenaudoti.

Gaivios avokadų salotos

Jums reikės:

  • 150ml alyvuogių aliejaus
  • 1,5 šaukšto tarkuotos citrinos arba laimo žievelės
  • 4 šaukštai citrinos arba laimo sulčių
  • 4 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • ¼ šaukštelio raudonųjų pipirų dribsnių
  • ¾ puodelio šviežių mėtų lapelių
  • ¾ puodelio šviežios kalendros
  • ½ puodelio svogūnų laiškų
  • 4 avokadai, nulupti ir perpjauti per pusę (be kauliuko)
  • ¼ puodelio nulupto ir smulkiai supjaustyto agurko
  • ¼ puodelio smulkiai supjaustyto pomidoro

Pirmiausia gaminamas padažas. Į indą, tinkamą naudoti trintuvui, supilamas alyvuogių aliejus, citrinos žievelė ir sultys, druska, česnakai ir raudonųjų pipirų dribsniai. Šią masę trintuvu reikia trinti maždaug 10-20 sekundžių, kol česnakas ir pipirų dribsniai bus susmulkinti. Tada į tą pačią masę sudedama mėta, kalendra ir svogūnų laiškai, kurie taip pat trintuvu trinami maždaug keletą sekundžių. Svarbu, kad šviežių žolelių tekstūra nebūtų visiškai vientisa. 

Ant didelės lėkštės sudedamos avokado puselės (pjovimo puse į viršų). Kiekviena avokado puselė apšlakstoma maždaug 1 šaukštu padažo. Vėliau ant kiekvienos puselės tolygiai paskirstomi smulkinti pomidorai ir agurkai, kurie ir vėl apšlakstomi likusiu padažu. 

Šis patiekalas idealiai tiks tiems, kurie tingi valandų valandas praleisti virtuvėje bei nori pasimėgauti lengva ir maistinga vakariene. Taip pat, šias salotas galima naudoti ir kaip garnyrą prie mėsos patiekalų.

Šviežių mangų panakota

  • 4 puodeliai šalto vandens
  • 6 lapeliai želatinos
  • 1,5 puodelio plakamos grietinėlės (35% riebumo)
  • ½ puodelio pieno
  • ½ puodelio cukraus
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 3 puodeliai šviežių mangų, nuluptų ir smulkiai supjaustytų (maždaug 3 mangai)
  • 2-3 šaukštai cukraus
  • ¼ puodelio vandens
  • 2 lapeliai želatinos

Vidutinio dydžio puode reikėtų 6 želatinos lapelius užpilti 4 puodeliais šalto vandens ir juos palikti išbrinkti (maždaug 10 minučių). Jei naudojama biri želatina, tokiu atveju ją reikėtų ištirpinti šaltame piene (maždaug 5 minutes).

Kitame puode ant vidutinio stiprumo ugnies nuolat maišant kaitinama grietinėlė, pienas ir cukrus. Tik skysčiui užvirus reikia sudėti išbrinkusius želatinos lapelius ir maišyti tol, kol ji galutinai ištirps (maždaug 1-2 minutes). 

Grietinėlės ir želatinos masei atvėsus ją reikėtų tolygiai paskirstyti silikoninėse formelėse. Po to patariama jas 2-3 valandas arba pernakt palaikyti šaldytuve. 

Vidutinio dydžio dubenyje likusiu vandeniu užpilama likusi želatina ir brinkome maždaug  minučių. 2,5 puodelio smulkintų mangų ir 2-3 šaukštai likusio cukraus suberiami į indą, tinkamą naudoti trintuvu bei sutrinami iki vientisos masės (maždaug 2-3 min, priklausomai nuo mangų minkštumo). 

Nedideliame puode mangų masė kaitinama iki užvirimo. Tik užvirus į mangus įmaišoma išbrinkusi želatina. Visai masei leidžiama atvėsti. 

Mangų masė tolygiai paskirstoma ant silikoninėse formelėse atšaldytos grietinėlės masės. Tada formeles vėl reikėtų bent porą valandų palaikyti šaldytuve. 

Patiekiant šią nuostabaus skonio mangų panakotą, ją siūloma patiekti aplietą mangų padažu, sumaišytu su likusiais šviežiais smulkintais mangais. Šis desertas neabejotai pavergs visų vaisių mėgėjų širdis!
Maišytuvas Bosch MFQ4020

Maišytuvas Bosch MFQ4020

34,20 / vnt. 59,90 € / vnt.
-42%
Trintuvas Bosch MSM67170

Trintuvas Bosch MSM67170

54,25 / vnt. 79,90 € / vnt.
-32%
Dubuo Chodziez, porcelianas, Ø 24,5 cm

Dubuo Chodziez, porcelianas, Ø 24,5 cm

5,84 / vnt. 6,49 € / vnt.
-10%
Trintuvas Tefal HB1001

Trintuvas Tefal HB1001

17,93 / vnt. 23,99 € / vnt.
-25%
Serviravimo indeliai, 0,27 l, 3 vnt

Serviravimo indeliai, 0,27 l, 3 vnt

6,39 / pakuotė 7,99 € / pakuotė
-20%
Dubuo Chodziez, Ø 23 cm

Dubuo Chodziez, Ø 23 cm

9,59 / vnt. 11,99 € / vnt.
-20%
Pietų lėkštė Kutahya Porselen Iron, 25 cm

Pietų lėkštė Kutahya Porselen Iron, 25 cm

5,27 / vnt. 6,59 € / vnt.
-20%
Pietų servizas Luminarc Harena L3271, 19 dalių

Pietų servizas Luminarc Harena L3271, 19 dalių

19,40 / komplektas 32,99 € / komplektas
-41%
Trintuvas Braun Gourmet MQ9087

Trintuvas Braun Gourmet MQ9087

130,39 / vnt. 189,00 € / vnt.
-31%
Sriubos lėkštė Luminarc, Ø 23 cm

Sriubos lėkštė Luminarc, Ø 23 cm

2,99 / vnt.
Puodas Fiskars Classic, 5 l

Puodas Fiskars Classic, 5 l

33,59 / komplektas 55,99 € / komplektas
-40%
Serviravimo padėklas Kesper, 30 cm

Serviravimo padėklas Kesper, 30 cm

12,59 / vnt. 13,99 € / vnt.
-10%